Sluta snusa Tillsammans
3064614
snusfria dagar!
   Varför sluta? | Hur slutar jag? | Nikotinberoende | Länkar | Info & kontakt | Medlem | Forum

Hur slutar jag snusa?

Det finns mängder med tips om hur man slutar snusa. Vilket sätt som passar just dig är svårt att säga, det bästa är därför att prova sig fram. Att sluta tvärt kan vara en effektiv metod för vissa, för andra fungerar det bättre att trappa ned och minska beroendet.

På denna sida går vi igenom de vanligaste metodera. Lycka till!

Metod 1: Receptfria läkemedel

Att ersätta snuset med någon typ av nikotinersättning (såsom Nicorette, Nicotinell och NiQuitin) har i vetenskapliga studier visat sig vara den mest effektiva metoden. Denna behandling är normalt en nedtrappning av nikitonhalten under tre månader. Behandlingen bör ske i kombination med någon typ av assistens t.ex. samtalsterapi. Mer information om detta kan du få från Apoteket. Denna metod bygger på att bryta vanemönsret (t.ex. att ha en prilla under läppen) först och undvika de värsta fysiologiska abstinensbesvären (som uppkommer då man slutar tillföra nikotin till kroppen). Många har dock lyckats med andra metoder än denna, läs i forumet!

Denna metod beskrivs bra i boken "Snusfri på tre veckor".

Metod 2: Sluta tvärt

Bestäm ett datum när det är slutsnusat (eller bestäm att du slutar när dosan är slut). Se till att planera så att den dagen inte krockar med något viktigt och se till att din omgivning vet om att du slutar. Denna metod kallas ibland "cold turkey", ett ord som härstammar från att personer som slutar med heroin kan få gåshud vid abrupt avslutat heroinintag. Detta är en metod som vissa klarar bra men det finns också personer som påverkas väldigt mycket och får kraftiga humörsvägningar och blir deprimerade. Upplever man detta bör man testa en annan metod och överväga att ta hjälp av sjukvården.

Metod 3: Trappa ned

Denna metod är normalt inte lika effektiv som att sluta tvärt och det finns en risk att man känner att det lägre intaget av snus ger tillräcklig effekt och man väljer att inte sluta. Dessutom är det risk att man skjuter på slutdatumet hela tiden.

Metoden går ut på att man minskar mängden snus. Snusar färre påsar eller gör mindre prillor om du har lössnus. Kombinerat med att försöka minska tiden prillan är inne.

Hitta ersättare

Det är vanligt att man känner att det är tomt under läppen. Detta kan man minska genom att t.ex. tugga tuggummi eller att äta något. Undvik dock att äta godis och onyttig mat eftersom detta kan ge upphov till andra problem, ät istället t.ex. frukt.

Saknar man sällskapet som kittlar och svider lite under läppen så kan man prova nikotinfritt snus (t.ex. Choice). Det är smaksatt med starka kryddor (såsom peppar) som gör att det blir en liknande känsla som snuset. Dock saknas den lugnande effekten av nikotin. Det går också att göra sina egna niktinfria prillor genom att använda en bit av en tepåse och fylla med peppar (eller andra kryddor).

Hitta snusersättare - men undvik att frossa i godsaker.
Foto: Godmiddag.se

Receptbelagda läkemedel kan hjälpa till

Det finns idag två läkemedel som används mot nikotinberoende (förutom nikotinersättning):

Zyban (aktiv substans: bupropion). Används flitigt vid rökavvänjning och ska även fungera vid snusavvänjning. Läkemedlet har en förmåga att dämpa abstinensbesvären.
Champix (aktiv substans: vareniklin). Ämnet är en s.k. partiell agonist och liksom nikotin har det effekt på nikotinreceptorer men i mindre grad. Effekten mindre än hälften av nikotins effekt. Dessutom blockerar läkemedelet nikotinreceptorerna så att nikotin inte kan ha samma effekt, så om man snusar samtidigt kommer den positiva effekten man får av nikotin i normala fall att utebli.

Dessa läkemedel är receptbelagda och man behöver alltså uppsöka en läkare först.

Att tänka på den första tiden som snusfri

Vissa tillfällen och händelser är extra förknippade med snusning. För många är t.ex. den första festen efter snusstoppet tillfället snusandet återupptas. Om du känner att det kan vara ett problem så är det bra att undvika detta den första tiden.

Vissa saker som egentligen är rätt fåniga kan öka suget efter snus. T.ex. fanns det en gång i tiden en bild på en snusprilla på denna sida men den togs bort efter att flera medlemmar hört av sig då de blev mer snussugna efter att ha sett den bilden.

Använd forumet på denna sida som dagbok, du kan skriva av dig lite och få kommentarer från andra. Dessutom kan du efter ett tag se tillbaka på dina gamla inlägg och se att du klarat tuffa situationer tidigare.

Tänk på att stödet från vänner och familj är viktigt. Ett ganska vanligt problem är att t.ex. snusande arbetskamrater inte tar snusstoppet på allvar och därför hela tiden bjuder på snus. Det är därför bra att verkligen förklara att snusstoppet är på allvar och att deras stöd är väldigt viktigt.

Återfall?

Det är lätt att råka ut för återfall men det innebär inte att det är kört. Fundera på varför du började snusa igen och vad du ska göra för att undvika samma situation igen. Bestäm sedan ett nytt datum för snusstopp eller ännu bättre - sluta nu!

Gravid?

Det är inte bara rökning som är negativt för fostret utan snusning har samma skadliga effekt. Därför bör du direkt ta kontakt med mödravårdscentralen eller läkare när du planerar/är gravid. Observera att det som gravid gäller att använda en metod där nikotinintaget upphör, därför ska man inte på egen hand gå över till nikotinersättningsläkemedel.

Blir du irriterad, deprimerad eller rentav galen av att sluta?

Vissa som slutar har det väldigt lätt, de blir som värst lite mer lättretade. Detta betyder inte att alla har det så. Abstinensbesvären är individuella och vissa upplever väldigt negativa effekter av att sluta (det finns t.ex. många trådar i forumet om detta). Om du påverkas mycket av snusstoppet så kan även din omgivning påverkas eftersom detta kan gå ut över familjen, vännerna och jobbet. Om du upplever dessa starka effekter så bör du ta de på allvar och söka professionell hjälp.

Vikten!

Många som slutar snusa går upp i vikt. Detta beror ofta på att man istället för snuset börjar småäta mer men det är inte hela sanningen. Nikotinet påverkar aptit och ämnesomsättning vilket leder till viktminskning (en rökare väger normalt 4 kg mindre än en icke-rökare). Utan nikotin ökar aptiten och då även vikten. Snusstoppet bör därför kompletteras med att man rör sig mer och på så sätt ökar förbränningen samt att man äter nyttigare mat.

Var finns det råd och hjälp?

Till en början finns det en hel del tips på de sidor som länkats på länksidan. Sedan finns det många läsvärda inlägg i forumet.

Om du känner att du behöver professionell hjälp så kan du ta kontakt med vårdcentralen eller ringa sluta röka-linjen (020-84 00 00).
Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning.
© Slutasnusa.info
Tips: Vegetariska recept
    Gym i Uppsala - Campus1477